Werkzaamheden in en aan het gemaal worden uitgevoerd door vrijwilligers. Specialistische klussen worden uitbesteed. De stichting heeft een tiental vrijwilligers, waarvan de meeste (oud)Waternetters, die tevens functioneren als machinist.
De restauratie van het gemaal en de machinistenwoning kwam klaar in 2013. In 2014 en 2015 zijn nog de water instroom en de water uitstroom ingrijpend gerepareerd. In die jaren en daarna is het gemaal  regelmatig open geweest en de dieselmotor gedemonstreerd. Maar het valt niet mee om een 108 jarige draaiend te houden vandaar dat  het voortbestaan van het gemalencomplex afhankelijk is van vrijwilligers.


Wij houden regelmatig met onze vrijwilligers gezellige klusdagen. Er is altijd wat te doen; sleutelen schilderen meedenken en vooral veel gezelligheid.

Er zijn geen verplichtingen maar alle kennis is welkom ook tijdens open dagen als we machinisten en verhalen vertellers nodig hebben. Lijkt het je leuk, geef je dan op bij het bestuur telefoon 06-23577522 / 06-54694815