Stichting Oude gemaal de Ronde hoep Polder de Ronde Hoep Polderbemaling Ronde hoep Amstelland
Werking van het gemaal Restauratie oude gemaal de Ronde Hoep Routebeschrijving

Restauratie

De restauratie is niet zonder slag of stoot verlopen. Vlak voor de restauratie zien gemaalgebouw en dieselmotor er bedroevend slecht uit: verwijderde motoronderdelen, losgekoppelde leidingen, gedemonteerde cilinderkop. Het gemaal heeft aan alle kanten gescheurde muren en is als opslagruimte in gebruik. Tegen de voorgevel staat een transformatorgebouwtje. De centrifugaalpomp heeft een elektromotor voor de aandrijving.Motor
Alles wat los is of los kan van de motor, gaat in 2005 naar machinefabriek Saedt B.V. in Amsterdam. Die reviseert en conserveert alles, de kwaliteit van de motoronderdelen is nog redelijk. De meeste onderdelen zijn nog aanwezig, sommige moeten nieuw gemaakt worden. Na de bouwkundige restauratie gaat alles begin 2009 weer naar het gemaal, meer dan 10 ton gewicht. De in het gemaal achtergebleven onderdelen worden schoongemaakt.

Het inelkaarzetten is een zware, precieze en tijdrovende klus. Voorjaar 2010 zijn motormontage en
-opbouw klaar. De leidingensysteem voor koelwater, brandstof, vacuüm en luchtdruk volgen later.
De originele vacuüm- en drukmeters, gerestaureerd en geijkt, hangen te pronken. Echter, pas eind 2013 kan de motor echt proefdraaien.Pomp

De motor vormt één geheel met de centrifugaalpomp en draait niet zonder tegendruk van de pomp. Ook de pomp is waarnodig gereviseerd. De koppeling tussen motor, pomp en vacuümpomp is na het herplaatsen van het vliegwiel weer hersteld. Alle elektrische onderdelen, inclusief de motor, zijn verwijderd.

Gemaalgebouw en waterwerken
Behalve motor en pomp is ook het gemaalgebouw volledig gerestaureerd. Ondermeer is een nieuwe fundering aangebracht en het trafohuisje gesloopt. De polderwaterinlaat is ingrijpend aangepakt en gewijzigd. De uitstroomkoker is opnieuw waterdicht gemaakt en vormt nu weer een solide eenheid met de waterkering.


Machinistenwoning

Tot slot is de bijbehorende machinistenwoning grondig gerenoveerd en eveneens voorzien van een nieuwe fundering.

Fotoarchief
Van de restauratie bestaan erg veel foto’s. Een deel kunt u hier bekijken.

Contact Nuttige links Stichting en donateurs