Stichting Oude gemaal de Ronde hoep Polder de Ronde Hoep Polderbemaling Ronde hoep Amstelland
Werking van het gemaal Restauratie oude gemaal de Ronde Hoep Routebeschrijving

Polderbemaling

De polder De Ronde Hoep (1200 ha) is een vrij ongerepte polder, bijna zonder doorsnijdende wegen. Het slotenpatroon is bijzonder en lijkt vanuit de lucht op spaken in een wiel. De riviertjes Amstel, Bullewijk, Waver en Oude Waver omsluiten de polder.
Het stervormige kavelpatroon stamt nog uit de tijd van de middeleeuwse ontginning. De polder is niet afgegraven voor turfwinning. Maar ligt door het steeds verder inklinken van de bodem al wel 3 tot 4 meter lager dan 1.000 jaar geleden. Dat is nu bijna 3 meter onder het huidige waterniveau van de omringende riviertjes.
Al eeuwen is bemaling nodig. Eerst door 36 kleine, particuliere molentjes. In 1637 vervangen drie grote, achtkante poldermolens met schepraderen alle kleintjes. In 1868 kunnen die schepraderen het polderwater nauwelijks meer oppakken. Waver- en Nessermolen krijgen vijzels in plaats van schepraderen. Veertig jaar later is het geduld van de boeren echter op. Ze willen een centrifugaalpomp, met motoraandrijving. Alle molens moeten weg. De keus valt op een dieselmotor, op de plek van de Wavermolen. Van de Nessermolen blijft alleen de stomp staan.


Die motor blijft in gebruik tot 1942, maar wordt dan, vanwege brandstofgebrek, vervangen door een elektromotor . De diesel blijft wel staan, als reserve.
In 1995 vervangt een nieuw, volautomatisch gemaal het oude gemaal. Dat is dan geheel overbodig en mag worden gesloopt....


Contact Nuttige links Stichting en donateurs