De Ronde Hoep, ook wel genoemd de Rijke Waver, is een open veenweidepolder en stiltegebied in Ouderkerk aan de Amstel, met laag liggend grasland en koeien en vrij uitzicht op hoge nieuwbouw aan de horizon. Vanaf het gemaal is er een weids uitzicht over de polder met in het midden 160 hectare uniek natuurgebied met een eigen waterpeil zodat de grasgroei laat op gang komt. ’s Winters trekt dit allerlei watervogels zoals ganzen, kieviten en goudplevieren en in het voorjaar is dit de plek waar veel jonge weidevogels opgroeien. Om het waterpeil te regulieren zijn er stuwen en gemalen nodig.

In die mooie polder staat langs de Waver een schitterend industrieel monument: een dieselgemaal uit 1913, met een originele, gereviseerde Werkspoor A-frame dieselmotor en centrifugaalpomp. Eigendom van het Waterschap Amstel,Gooi en Vecht en onderhouden door vrijwilligers van de Stichting Oude Gemaal De Ronde Hoep.

Gemaal De Ronde Hoep

Tussen 2005 en 2014 zijn motor, pomp, gebouw en machinistenwoning geheel gerestaureerd. Het geheel maakt een bezoek aan het gemaal meer dan waard.